Taban Gübresi
Taban Gübresi
Taban gübresi Tarımın verimli ve sürdürülebilir olması ve bitkilerin doğru beslenmesi için gereklidir. Taban gübresi, bitkilerin sağlıklı büyümesi ve yüksek verim alınması için kritik öneme sahiptir. Uygun gübre türü ve miktarı, toprak analizi sonuçlarına göre belirlenmeli ve doğru yöntemlerle uygulanmalıdır. Fosfor, potasyum ve azot içeren gübreler, bitkinin ihtiyacına göre seçilmeli ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliği destekleyecek şekilde kullanılmalıdır. Taban gübresi, ekim - dikim öncesinde ve ağaçlarda hasat sonundan başlayıp erken bahar dönemine kadar ki zamanlarda toprağa uygulanan ve bitkinin kök gelişimini destekleyen önemli bir gübre çeşididir. Bu yazıda, taban gübresinin tanımı, önemi, çeşitleri ve doğru kullanım teknikleri detaylı şekilde ele alınacaktır. Genel olarak her çeşit tarımda düzenli kullanılıyor olsa da damlama gübreleme yapılabilen tarım alanlarında gübreleme maliyetlerini düşürmek için taban gübresini daha az yada hiç kullanılmayıp bunun yerine damla gübreleme sistemi ile NPK içerikli bitki besleme gübreleri verilmektedir. Taban gübresi uygulamasının yapıldığı tarım arazilerinin toprak yapısı, toprak sağlığı, toprak bozukluğu, toprağın fiziksel yapısı, topraktaki kireç oranı, toprağın pH değeri, toprak saturasyonu vb. durumlar verilen taban gübresinin etkisi konusunda farklılıklar oluşturur. Bu yüzden taban gübresi uygulamasından daha iyi sonuç almak için Rekor Gelişim Toprak Düzenleyici ürünü kullanılmasını tavsiye ederiz. Çünkü bu sayede toprak tarafından verilen taban gübrelerinin emilimi daha kolay olur. Yani daha az taban gübresi ile daha çok verim alırsınız. Hem taban gübresini hem de Rekor Gelişim gübresini sayfamızdaki "Gübre Bayi" sayfasındaki zirai ilaç ve gübre bayilerinden sipariş verebilirsiniz, fiyatları sorabilirsiniz.
Taban gübresi nedir dersek , tohum ekimi veya fide dikimi öncesinde, ayrıca ağaçlarda ve çok yıllık bitkilerde hasat sonrası dönemden bitkinin uyanma öncesine kadar ki dönemde toprağa verilen gübredir. Her çeşit ve marka gübrenin toprakta çözünme süresi farklı olduğu gibi, toprak ve iklim şartları da taban gübrelerinin toprakta çözünme sürecinde etkili faktörler olup tüm bunlara göre taban gübresi uygulama zamanı doğru şekilde seçilmelidir. Bitkilerin büyüme dönemlerinde ihtiyaç duydukları besin maddelerini karşılamaya yardımcı olur. Genellikle fosfor (P), potasyum (K) ve azot (N) içeren gübreler taban gübresi olarak kullanılır. Ayrıca bu makro gübrelere ilave, genellikle çinko yada kükürt içerikli de olabilmektedir.
Taban gübresi, bitkilerin ilk gelişim aşamalarında sağlıklı bir kök yapısı oluşturmasını sağlar. Sağlam bir kök yapısı, bitkinin su ve besin maddelerini daha iyi almasına yardımcı olur. ancak bu demek değildir ki ille de taban gübresi kullanmak muhakkak şarttır. Yapılan toprak analizi sonuçlarında alınabilir formda NPK içeriğinde eksiklik var ise taban gübresi uygulamak gereklidir.
Taban gübresinin sağladığı başlıca avantajlar şunlardır:
Kök gelişimini destekler: Bitkinin güçlü bir kök sistemi oluşturmasına yardımcı olur.
Toprak verimliliğini artırır: İçeriğindeki besin maddeleri sayesinde toprağı zenginleştirir.
Daha yüksek verim kaliteli mahsul sağlar: Bitkinin büyümesini teşvik ederek verimliliği artırır.
Bitkiyi hastalıklara karşı dayanıklı hale getirir: Güçlü kök sistemi, bitkinin çevresel stres faktörlerine karşı daha dirençli olmasını sağlar.
Taban gübreleri, içerdikleri besin maddelerine göre farklı türlere ayrılır:
Fosfor (P), bitkilerin kök gelişimi ve çiçeklenmesi için en önemli besin maddelerinden biridir. Fosforlu, fosfor ağırlıklı içeriğe sahip gübreler, özellikle kök gelişimini teşvik etmek amacıyla ekim öncesi toprağa uygulanır.
En yaygın fosforlu taban gübreleri:
Triple Süper Fosfat (TSP)
Diamonyum Fosfat (DAP)
Monoamonyum Fosfat (MAP)
Fosfor içerik Ağırlıklı Taban Gübresi Hangi bitkiler için uygundur
Tahıllar (buğday, arpa, mısır vb.)
Sebzeler (domates, biber, patlıcan vb.)
Meyve ağaçları (Zeytin, ceviz, elma, armut, kiraz vb.)
Potasyum (K), bitkilerin su dengesini koruyan ve hastalıklara karşı direncini artıran bir mineraldir. Potasyum içeren taban gübreleri, özellikle kurak bölgelerde veya su tutma kapasitesi düşük topraklarda kullanılır.
Potasyum Sülfat (SOP)
Potasyum Klorür (MOP)
Hangi bitkiler için uygundur?
Meyve ağaçları (narenciye, muz, şeftali)
Yumrulu bitkiler (patates, havuç)
Endüstriyel bitkiler (pamuk, şeker pancarı)
NPK içerikli azot, fosfor ve potasyum içerikli taban gübresi çeşitleri 3 15 gübresi, 3 20 gübresi gibi gübre çeşitleridir. Genel olarak ağaçlarda sonbahar kış döneminde uygulanır. Ayrıca DAP gibi fosfor içerikli gübrelerin daha pahalı olduğu durumlarda tarla grubu mahsullerde de taban gübresi olarak 3 15, 3 20 benzeri gübreler kullanılmaktadır.
Taban gübresi uygulaması, toprak analizi sonuçlarına göre yapılmalıdır. Yanlış miktarda veya yanlış zamanda uygulanan gübre, bitkiler için zararlı olabilir. Yani yetiştiriciliği yapılan ilgili tarım ürünün ihtiyaç duyduğu taban gübresi tespit muhakkak doğru yapılmalıdır. Taban gübresi ne zaman atılır, verilir, taban gübresi ihtiyacı nasıl belirlenir.
Ekimden veya dikimden önce: Toprağın hazırlık aşamasında uygulanır.
çok yıllık bitki ve ağaçlarda sonbahar kış döneminde : Toprak işleme dönemlerinde uygulanır.
Ekim sırasında: Tohum veya fide ile aynı dönemde uygulanabilir.
Serpme yöntemi: Gübre, tüm tarlaya elle yada gübre serpme makinası ile eşit şekilde dağıtılır ve toprağa karıştırılır.
Bant yöntemi: Gübre, tohum veya fide sıralarına belirli aralıklarla uygulanır.
Çukur yöntemi: Meyve ağaçları ve bağlar için çukur içine uygulanır.
Toprak analizi yaptırın: Gereksiz gübre kullanımını önlemek için önce analiz yaptırılmalıdır.
Doğru miktarda uygulayın: Aşırı gübreleme, toprakta tuzluluk ve bitkilerde yanmalara neden olabilir.
Sulama ile destekleyin: Gübrenin çözünmesi ve bitkiler tarafından alınabilmesi için yeterli sulama yapılmalıdır yada uygulama sonrasında yağışlı dönemlere denk gelmelidir.
Taban gübresi fiyatları markadan markaya, bayiden bayiye farklı olup 50 kg DAP gübresi fiyatı nedir, kaç liradır, 25 kg 3 15 gübresi fiyatı kaç TL dir, 50 kg 1 çuval TSP gübresi fiyatı nedir, ne kadardır gibi sabit bir fiyat verilmesi zordur. Anlık olarak Gübre Bayilerinden takip etmenizi tavsiye ederiz. Bunun sebebi taban gübresi hammadde konusunda yurt dışına bağlı olunan bir gübre grubu olup, döviz fiyatlarındaki değişkenlik, dünya piyasalarındaki emtia fiyatlarının değişkenliği taban gübresi fiyatlarını da değiştirmektedir.