Organomineral Gübre
Organomineral Gübre
Organomineral gübreler, azot, fosfor, potasyum, çinko, mangan gibi elementler ile organik maddece zengin malzeme karışımı granül yada sıvı bir gübredir. Aşağıda organomineral gübreler nedir, ne zaman kullanılmalıdır, organomineral gübrelerin içeriği, dekara ne kadar atılır, NPK'lı organomineral gübreler, bu konudaki yorum, avantajları ve dezavantajları nedir, fiyatı ucuz mudur, pahalı mıdır, detaylı olarak inceleyeceğiz. Organomineral gübre üretiminin amacı, organomineral gübre içeriğindeki kimyasal maddelerin toprağa daha kolay geçmesini sağlamak ve topraktaki var olan bitki besin elementlerinin de bitki tarafından daha da kolay alınmasını sağlamaktır. Bu durum toprakta duran kullanılamayan gübrelerin kullanılmasını sağlamak anlamında son derece olumlu bir özellik olsa da yine de iyi bir toprak düzenleyici kadar gübre emilimi konusunda başarılı değildir. Organomineral gübrelerin toprakta geçmiş yıllardan kalan bitki besin elementlerini aldırma özelliği bilmeyen çiftçiler, her ne kadar organomineral gübre üreticileri tarafından bilgilendirilmiş, uyarılmış olsalar da, toprak analizi yapın deseler de özellikle taban gübresi olarak organomineral gübre kullanımda çiftçilerimiz şöyle bir yanılgıya düşebilmektedir. Örneğin içeriğinde % 7 fosfor olan bir organomineral gübreyi taban gübresi niyetine dekara 1 çuval(50 kg) atan buğday üreticisi aynı tarlada başka bir alanda 20 kg DAP gübresi vererek kıyaslama yapmaya çalışıyor. Eğer bu tarlalarda geçmişte toprakta çözünmeyen başta fosfor vb. mineraller biraz fazla ise %7 fosfor içerikli organomineral gübre kullanılan yerden daha iyi sonuç alma ihtimali vardır da yoktur da ancak daha iyi sonuç aldığını varsayalım. İşte gerçek yanılgı bundan sonra başlıyor; çiftçimiz şöyle düşünüyor, "ben 20 Kg DAP gübresine daha çok para verdiğim halde diğer tarafta 50 kg organomineral gübreye daha az para verdim ve daha iyi sonuç aldım, demek ki bu gübrenin içeriği daha zengin diyerek" gelecek yılda tüm arazilerine başka ilave hiç bir DAP, TSP, 3 15 gübresi vb. bir taban gübresi kullanmadan tamamen organomineral gübre kullanıyor ve bu kez de genel olarak kötü bir sonuç alması kuvvetli muhtemel oluyor. Çünkü geçen yıldan verilen organomineral gübre topraktaki fosfor, potasyum ve diğer bitki besleme elementlerini bitkiye geçirdiği için bu senede başka ilave içerik girilmeyip sadece organomineral gübre içindeki düşük orandaki içerikler yetmediği için bu sarmala girilmiş olunuyor. Diğer yandan hiç 2. yıla gerek kalmadan dahi 1. yıl ekimde topraktaki bitki besin maddeleri birikmiş değilse azalmış ise zaten 1. yılda da üreticimiz o tarladan düşük mahsul kaldırma ihtimali yüksektir. Çünkü verdiğimiz örnekte 1 dekara uygulanan 50 Organomineral gübrede 3,5 kg fosfor var, 20 kg DAP gübresinde ise 9,2 kg fosfor var. Peki ne yapmak gereklidir. Organomineral gübre kullanırken nelere dikkat edilmelidir.
Toprak altı verilen katı Organomineral gübrelerin kullanımda dikkat edilecek konuların başında içerik değeridir. Yukarıdaki örneği iyice okuyunuz lütfen. Bu yüzden gerek organomineral gübre olsun gerekse diğer gübreler olsun, eğer toprağa verilen bir gübre ise, toprak analizi sonucuna göre verilmesi gerekli olan başta fosfor, potasyum, azot gibi içerikleri sağlayabiliyor mu sağlayamıyor mu ? Yada ne amaçlı veriliyorsa hangi eksik içeriğin giderilmesi için veriliyorsa içeriği yeterli mi değil mi, dekar başında toplamda kaç kg fosfor vermiş olunuyor, kaç kg potasyum verilmiş olunuyor vb. içerik hesaplarına detaylı şekilde bakılmalıdır. Yani sonuç olarak özellikle taban gübresi olarak verilen organomineral gübrenin içerik değerinin yetip yetmediğini iyice analiz edin, yetmiyorsa muhakkak eksik içerikleri, içerik değeri yüksek taban gübresi çeşitleri ile takviye ediniz. Ancak bu durumda da maliyetler artmış olacaktır. Yine 2 çeşit gübre kullanmak zorunda kalacaksınız.
Burada sizlere diğer bir önerimizde normal bilindik DAP gübresi, TSP, 3 15 gübresi gibi kimyasal taban gübrelerini kullandığınız araziye, tarlaya, meyve ağacı bahçesine, üzüm bağına, fındık ocaklarına ilave olarak Toprak Düzenleyici kullanmanız halinde aslında bir nevi toprağın kendi içinde organomineral gübreye benzer bir üretimi yapmış oluyorsunuz. Buradaki avantajınız nedir dersek, bilindik toprak düzenleyici kullanıyorsunuz, yine her zaman kullandığınız taban gübresini suyun içine atıp karıştırdığınızda ne kadarının eridiğini görebilirsiniz ama organomineral bir katı bir gübre içeriğindeki fosforun ne kadarı erimiş her zaman tam olarak anlayamayabilirsiniz. Yani Taban Gübresi + Toprak Düzenleyici uygulaması ile paranın en yüksek karşılığını verecek ürünleri seçebiliyorsunuz. Toprak düzenleyici kalitesine göre, hem toprağınızdaki var olan, alınmayan bitki besin elementlerini bitkiye çok daha iyi bir şekilde geçirebilirsiniz, verdiğiniz taban gübresini daha iyi aldırabilirsiniz, toprağın daha tavlı kalmasını sağlayabilirsiniz, toprak nemini daha uzun süreli koruyabilirsiniz, organik madde miktarını artırabilirsiniz, daha da ekonomik ve çok daha etkili bir gübreleme yapmış olursunuz. Bunun için için Rekor Gelişim Toprak Düzenleyici gübresini öneriyoruz. Hem Rekor Gelişim gübresinin 2 yılda bir uygulanması yeterlidir. Zaten Organomineral gübre nasıl hem kimyasal maddelerin, hem de organik hammadde içerikli malzemelerin karışımında oluşuyor ve organik lisanslı olarak üretiliyorsa, Rekor Gelişim Toprak Düzenleyici gübrede Organik lisans ile üretilen bir gübredir. Rekor Gelişim Toprak Düzenleyici gübre azot, fosfor, potasyum, çinko, mangan vb. bir elementin yerine verilmez toprak ıslahı amacı ile verilir bu yüzden beraberinde toprakta eksik olduğu bilinen yada tahmin edilen makro ve mikro bitki besin elementleri kesinlikle verilmelidir. Fiyatlarını görmek ve sipariş vermek için detaylı inceleyebilirsiniz.
Organomineral sıvı gübre ürünleri de katı organomineral gübre kullanım amacına benzer şekilde üretilip satılmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz üzere üreticilerimiz hangi gübreyi kullanırsa kullansın ne amaç ile kullandığını bilmeli, toprağındaki eksikliği bilmeli ve buna göre ilave destekleri vermelidir. Aşağıda önerdiğimiz sıvı organomineral gübre, damlama ve yağmurlama sulama sisteminin gübre tankları ile bitkiye verileceği gibi sulama suyuna, karıklara vb. direkt katılmak suretiyle de topraktan uygulanan bir üründür. Kullanım değerleri çok düşük olan bir organomineral gübredir. Bu gübrenin uygulandığı alanlarda eksik olduğu bilinen ve tahmin edilen diğer bitki besin elementlerini de vermek gereklidir. Sulamanın başlarında girilmesi tavsiye edilir. Sıvı organomineral gübre fiyatlarını görmek ve sipariş vermek için detaylı inceleyebilirsiniz.
Organomineral gübre fiyatları olarak, katı organomineral taban gübrelerini ve üst gübrelerini klasik tip taban gübresi ve üst gübrelerinin fiyatları ile kıyasladığımızda genel olarak daha ucuzdur. Organomineral gübrelerin azot, fosfor ve potasyum içeriklerinin genelde düşük olduğunu, içerisine ilave olarak toprakta var olan bitki besin elementlerini emdirme aldırabilme özelliği olan ürünlerin de katıldığını sayfamızın en başında detaylı bir örnek vererek de açıklamıştık. Ancak taban gübresi ve üst gübresi olarak kullanılacak katı organomineral gübre fiyatlarının ucuz olmasının, tarımsal üretim maliyetlerinizi düşürmeyeceğini aksine artırabileceği durumlarında olduğundan bahsetmiştik. Bu yüzden aslında klasik tip ve bilindik taban gübrelerini, üst gübrelerini kullanmakla beraber toprağınız için en iyi toprak düzenleyici ürünlerinden de kullanmanız halinde daha ekonomik ve daha yüksek verim alabileceğinizi açıklamıştık. Klasik tip taban gübresi ve üst gübresi ürünlerini suya koyduğunuzda çözünmesi gerekli miktarın çözündüğünü görebildiğinizi, organomineral gübrelerde ise bunun anlaşılamadığını yada zor anlaşıldığını açıklamıştık. Diğer yandan da madem toprakta var olan bitki besin elementlerinin emilimini istiyorsunuz, toprağınız bozuk, o zaman sadece bu iş için üretilen bilindik en iyi toprak düzenleyici ürünlerini kullanmanızın daha ekonomik ve daha iyi sonuç vereceğini açıklamıştık.